

## **MEETING AIMS:**

- Explore the potential of strategic alliances and social media to increase the efficacy and sustainability of heart failure organisations;
- Gain insight into the needs of carers and how best to meet their needs;
- Discuss ways in which groups can work together to secure more attention for heart failure and put heart failure on the health policy agenda;
- Provide heart failure patient groups leaders the opportunity to network and learn from each other.

## <u>DAY 1</u>

Time	Duration	Topic & Presenter/Moderator
08.30-08.40	10min	Welcome & opening remarks
		Presenter: Neil Johnson, CEO Croí, Ireland
08.40-09.00	20min	Meeting overview, ground rules and introductions
		Moderator: Kathy Redmond, Redmond Consulting, Switzerland
09:00-09:45	45 min	The networked patient group: Using social media to increase reach and influence
		Presenter: Denis Costello, EURORDIS – Rare Diseases Europe, Spain
		30-minute presentation and 15 minutes discussion/Q&A
09.45-10.45	60 min	<ul> <li>Learning from each other: Examples of best practice in the heart failure setting</li> <li>Daniela Briones- iHHub</li> </ul>
		Marc Bains – The Heartlife Foundation
		<ul> <li>Patricia Vlassman – Let the beat go on/Heart4Research</li> </ul>
		Patricia Hall – Irish Heart Foundation
		Rozalina Lapadatu - IDSE
		Moderator: Kathy Redmond
10.45-11.15	30 min	Coffee Break and poster viewing
11.15-12:00	45 min	Alliance building – the road to more sustainable and effective patient advocacy
		Presenter: Donna Walsh, Executive Director, EFNA, Ireland
12:00-12:45	45 min	Putting heart failure on the health policy agenda: What can be learnt from other disease areas?
		Panel discussion with Denis Costello & Donna Walsh Moderator: Kathy Redmond
12:45-13:45	60 min	Lunch and poster viewing
13:45-15:15	90 min	World Café: Putting heart failure on the health policy agenda
		4-5 tables moderated by selected heart failure advocates

## 3<sup>rd</sup> International Heart Failure Patient Organisation Capacity Building Academy



June 20<sup>th</sup> & 21<sup>st</sup> 2017 Croí Heart and Stroke Centre, Galway, Ireland

Time	Duration	Topic & Presenter/Moderator
15:15-15:45	30 min	Feedback from World Café and consensus on how to put heart failure on the health policy agenda Moderator: Kathy Redmond
15:45-16.00	15 min	<b>Day 1 Summary</b> Presenter: Neil Johnson, CEO Croí
16:30		Walking tour of Galway city

## <u>DAY 2</u>

Time	Duration	Topic & Presenter/Moderator
08.30-08.35	5 min	Introduction to day 2
		Presenter: Neil Johnson, CEO Croí, Ireland
08:35-09:20	45 min	Caring for carers: Challenges and solutions
		Presenter: Liam O'Sullivan, Executive Director, Care Alliance Ireland
09:20-10:30	70 min	Learning from each other: Examples of best practice in meeting the needs of Heart Failure patients and their carers
		Anne Kihlman-Kitinjoja - South Finland's Heart District
		Winfred Klausnitzer - Herzschwaeche Franken e.V.
		Inese Maurina – Parsirdi
		Ellen Ross – Heart and Stroke Foundation
		Joel Ross – Cardiomyopathy UK
		Maite San Saturnino – Cardioalianza
		Moderator: Kathy Redmond
10:30-11.00	30 min	Coffee Break
11.00-11:45	45 min	Alliance building: working together to strengthen the heart failure community 4-5 tables moderated by selected heart failure advocates
11:45-12:15	30 min	Feedback from the groups and consensus on potential collaborative initiatives
		Moderator: Kathy Redmond
12:15-12:30	15 min	Meeting close and next steps
		Presenter: Neil Johnson, CEO Croí, Ireland
12:30-13:30		Lunch